KORUPARK EVLERİ SİTESİ 1.KISIM

Karadenizin En Büyük Sitesi
GÜRÜLTÜ ŞİKAYETLERİ SONRASI BİLGİLENDİRME

Değerli Sitemiz Sakinleri; Gürültü şikayetleri sonrası hatırlatmadır..
Apartman Gürültü Yönetmeliğine göre;
· Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir.
· Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle tv izlemek ve müzik dinlemek, topuklu terlik, ayakkabı vb. yürümek, eşya çekmek ve yerleştirmek, kapı ve pencere çarpmak, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
· Pazar günleri ve resmi tatillerde apartman içerisinde ses çıkartılmamalıdır.
· Elektronik aletlerin ve müzik aletlerinin sesi yalnızca odada duyulacak seviyede açılmalıdır.
Gürültü Yapan Komşu Nasıl Şikayet Edilir?
Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 18. maddesine göre, “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”
Kat Mülkiyeti Kanunu, hem kiralık daire sakinleri için hem de ev sahipleri için geçerlidir. Her apartmanda belli gürültü yasağı mevcuttur. Gürültü yapan komşuları sözlü olarak uyarmakla başlayabilirsiniz. Komşunuzun gürültüsü tahammül edilemeyecek bir hale ulaştıysa zabıtaya veya karakola şikayette bulunabilirsiniz. Ancak bu kurumlara başvurmadan önce komşunuz ile saygı çerçevesi içerisinde konuşmanız, gerekirse apartman yöneticisine bildirmeniz gürültü sorununu kibar ve daha kolay bir şekilde çözmenizi sağlayabilir.
Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?
Tüm uyarılara rağmen komşunuz ile bir çözüme ulaşamadıysanız gürültü şikayeti için zabıtaya veya karakola başvurarak idari para cezasına çarptırılmasının önünü açabilirsiniz.
1 Ocak 2018 tarihi itibariyle apartmanlar için gürültü cezası 1.450 TL’ye yükseldi. Yapacağınız şikayete göre gürültü yapan komşuya Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre 124 TL, Çevre Kanunu uyarınca ise 1.450 TL para cezası kesilebilir.
Tüm uyarı ve başvurularınıza rağmen gürültü devam ederse aşağıdaki örnek dilekçeyle savcılığa başvurabilirsiniz

Şikayet dilekçesi Örneği;

....................... BAŞSAVCILIĞINA
ŞİKAYETÇİ :

ŞÜPHELİ   :

SUÇ    : Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma.

SUÇ TARİHİ :

AÇIKLAMALAR
Şikayet olunan ……… ……………. ile aynı apartmanda karşı dairelerde ikamet etmekteyiz. Aramızda herhangi bir ihtilaf bugüne kadar bulunmamaktadır.

Ancak ………….. ………………….., kendi dairesinde sürekli yüksek sesle müzik dinlemekte, gürültü çıkarmaktadır. Kendisini bu konuda defalarca uyarmama rağmen ısrarla aynı davranışlarını sürdürmektedir. Diğer apartman sakinleri de bu durumdan rahatsızlık duymakta ve gürültülere tanık olmaktadır.

HUKUKİ NEDENLER : 5237 S. K.  ve ilgili mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER  : Tanık beyanları ve diğer delililer.

NETİCE ve TALEP
Açıklanan nedenlerle şüphelinin eylemine uyan TCK maddeleri uyarınca cezalandırılması için gerekli soruşturmanın yapılarak hakkında kamu davası açılmasını, saygılarımla arz ve talep ederim… ..../..../.....

Alıntıdır, ilgili linkler: